Vodič za amatere u Rovinj u Hrvatskoj

Istra, najveći i najzapadniji poluotok u Hrvatskoj, privlači velik broj posjetitelja iz svih dijelova svijeta još od pamtivijeka. Dobra klima, dobar položaj i kraj podoban za uzgoj maslina i vinove loze razlog su zašto su još stari Rimljani izuzetno cijenili ovaj kraj. Naziv Istra ovaj poluotok duguje plemenu Histra koji su ga nastanjivali od prapovijesti, što dokazuju brojni arheološki ostaci, kao i zapisi kroničara i povjesničara staroga Rima.

Gradovi i mjesta zapadne istarske obale koji imaju izuzetan turistički potencijal i realizaciju velikog broja noćenja su Umag, Novigrad, Buje, Poreč, Vrsar i Rovinj. Od nabrojanih, Rovinj je mjesto koje daleko odskače od svih hrvatskih prosjeka, koje svaku novu sezonu ruši stare rekorde posjećenosti i koje je visoko ocijenjeno od strane relevantnih turističkih stručnjaka, ali i od strane posjetitelja.

Rovinj je prometno dobro povezan, iako ljeti bolje nego zimi, pa se izvan sezone savjetuje bolja pripremljenost po pitanju redova vožnje i prijevoznika koji rade kroz cijelu godinu, a ne samo sezonski. Do Rovinja može se doći brodom, autobusne linije su česte, zračna luka Pula je relativno blizu i povezana je shuttle prijevozom s Rovinjom.

Ukoliko se odlučite za boravak u Rovinju tijekog svojega odmora, ili makar na jednodnevni posjet ili izlet, pripremite se unaprijed kako biste izbjegli nepotrebne stresove. Pravovremeno rezervirajte smještaj (Turistička zajednica na svojim stranicama nudi raznovrsne mogućnosti), angažirajte na vrijeme turističkog vodiča ili organiziranu tematsku turu i imajte na umu da su u ovom kraju ljetni mjeseci jako vrući, pa uvijek imajte sa sobom piće da izbjegnete dehidraciju i pripremite adekvatnu zaštitu od sunca.

Mogućnosti za različite sadržaje su brojne. Razgledavanje znamenitosti je nešto što nikako ne valja propustiti, a najvažnije od njih su stara gradska jezgra i sve što u njoj možete doživjeti, Gradska ura, Balbijev luk, Gradska palača, kazalište Gandusio, te niz crkvi od kojih je najistaknutija ona koja se izdiže na vrhu stjenovitog brda Rovinja, crkva sv. Eufemije. Prirodne su ljepote sveprisutne i na kopnu i na okolnim otočićima. Rovinj sa sjeverne i južne strane omeđuju zaštićeni prirodni krajolici Limski zaljev i močvarni ornitološki rezervat Palud.