Upoznavanje s Turističkom zajednicom grada Rovinja u Hrvatskoj

Istraživački novinar jednog hrvatskog dnevnog lista nakon obilaska Rovinja napisao je da tom gradu nije potrebna turistička zajednica jer mu poslove odnosa s javnošću obavljaju sami njegovi stanovnici. Naravno, ovo je šala, jer Turistička zajednica grada Rovinja bitna je sastavnica rovinjskoga turizma. Pod sloganom “Romantični Mediteran” pomaže u informiranju brojnih zadovoljnih gostiju, te povezivanju turističke ponude i potražnje.

Kao i kod drugih, zadaci rovinjske turističke zajednice sastoje se od promocije destinacije i njezinih specifičnosti, određivanja strategija razvoja turizma, koordiniranja privatnog i javnog sektora, brige za ekonomsku, društvenu i ekološku korist, te prikupljanja i distribuiranja različitih informacija. Ali Turistička zajednica grada Rovinja obavlja i više od samih djelatnosti normiranih raznim pravilnicima. Rezultati su ne samo vidljivi, već i priznati od strane krovne organizacije, Hrvatske turističke zajednice, koja je iz godine u godinu nagrađuje za izvrsnost. Osim toga, nagrade godinama stižu i od Hrvatske gospodarske komore, kao i niza međunarodnih institucija.

Turistička zajednica smještena je na dostupnom mjestu i vrlo ju je lako pronaći na Obali Pina Budicina. Internetske stranice vrlo su dobro opremljene i sadrže sve potrebne informacije po pitanju općih podataka o specifičnostima ovoga kraja, prometne povezanosti, smještaja, događaja koji se protežu kroz cijelu godinu, povijesnih znamenitosti, mogućnosti izleta, prirodnih ljepota, sporta i rekreacije, te po pitanju enogastronomije.

Kao Rovinju i okolici osobito svojstvene, TZ Grada ističe romantični ambijent, atraktivne plaže, mogućnosti za zabavu, shopping, welness i obiteljski odmor. Posebno su istaknute atrakcije, osim kulturnopovijesnih znamenitosti unutar gradskih zidina, dvorac na Crvenom otoku, odnosno otoku sv. Andrije, potom Akvarij, zatim potopljeni brod Baron Gautsch, te batana, brodica specifična za Rovinj, koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Posjet nekom odredištu budi želju za čuvanjem podsjetnika na nezaboravan godišnji odmor, pa je turistička zajednica posebno mjesto izdvojila za prikaz suvenira koje vrijedi ponijeti. Među njima su se našli čuveni rovinjski Pelinkovac koji se i danas radi po recepturi osmišljenoj između dva svjetska rata, makete već spomenutih čamaca batana, knjiga recepata Kuća o batani, te niz kozmetičkih proizvoda linije Profumo di Rovigno.