Turizam na pravi način

Turizam je široka i kompleksna pojava u kojoj se isprepliću brojne djelatnosti. Kako bi turizam bio organiziran na pravi način, potrebno je obratiti dvojaku pozornost, i na goste koji u određenu destinaciju dolaze u turistički obilazak, i na ljude, zajednice i krajeve u koje se dolazi u turizam.

Slobodno vrijeme i višak financijskih sredstava preduvjet su za stvaranje mogućnosti za realizaciju turističke potražnje, a realna potreba za odmorom i rekreacijom kreira tu potražnju. Racionalne potrebe za putovanjem uglavnom su zasjenjene onim subjektivnim faktorom koje pojedinca potiče na putovanje i na turistički boravak u nekom mjestu. Atraktivnost tog mjesta može biti posljedica trendova ili iracionalne želje izazvane dobrim marketinškim plasmanom.

Turizam se svojim specifičnostima izdvaja od ostalih oblika gospodarske djelatnosti: raznorodan je, sezonalan, rad je neproizvodan jer se sastoji od usluga itd. U turizmu je sezonalnost jako izražena i mnoge se turističke organizacije trude što više proširiti sezonu nudeći različite događaje, kongrese, dobre cijene u predsezoni i posezoni, obilazak kulturnopovijesnih spomenika, te kongresni, zdravstveni, shopping i wellnes turizam.

Funkcije turizma su mnogobrojne i međusobno povezane (ekonomske, zabavne, rekreacijske, društvene), a utjecaj mu je širok na sve segmente života, ekonomije i društva kao cjeline. Inozemni turisti potrošnjom pomažu i lokalnoj trgovini, pa i plasiranju lokalnih proizvoda.

Izvorni ambijent pruža ono što turist modernoga doba traži, njemu ne treba nešto što može iskusiti i kod kuće. On želi probati lokalna jela i pića, čuti lokalne glazbene izričaje, vidjeti lokalne plesove, saznati nešto o prirodnoj, kulturnoj, folklornoj i povijesnoj baštini, saznati i priče mjesta u kojima se nalazi. Turistički radnici, djelatnici institucija i privatni iznajmljivači moraju u kreiranju ponude svoje autohtonosti biti složni i budućnost je zagarantirana.

Turizam ima dalekosežne posljedice i ostavlja duboke društvene, gospodarske i urbanističke tragove, on formira novi način razmišljanja i time potiče razvoj tolerancije i modernoga društva kakvome težimo.