Turistički vodič u Rovinju u Hrvatskoj

Croatia-Rovinj-croatia-2541923-600-527U koji god grad ili mjesto na svijetu odlučili otputovati ili ga makar nakratko posjetiti, uvijek ćete se pitati želite li ga razgledati samostalno ili pak koristeći usluge specijaliziranog turističkog vodiča. Pravi je izazov sam istraživati, proučavati, zamišljati i nepostojeće priče, legende i zanimlijvosti prosto izvučene iz vlastite mašte. Ali ako se odlučite za vodiča, prednost je da će vas točno odvesti tamo gdje treba i da će znati pojedine priče na koje ćete teško sami nabasati naprosto jer je vodič osoba koja u tom mjestu živi i radi. Ukoliko ste zainteresirani za razgledavanje Rovinja, postoji veliki broj turističkih vodiča koji su voljni s vama zaviriti u kutke ovoga romantičnog grada i podijeliti s vama svoja znanja i saznanja.

Budući da je teško doći do samog turističkog vodiča bez posrednika, u Rovinju, ali i drugim okolnim mjestima, nalazi se veliki broj turističkih agencija koje su specijalizirane za organizirane ture s većim ili manjim grupama. Kako ne bi došlo do zabune, najbolje i najsigurnije je koristiti agencije iza kojih stoji Turistička zajednica Istarske županije, a njihov se popis nalazi na ovoj poveznici: http://www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/turisticke-agencije – te imati na umu da na svojim stranicama imaju tekstove na različitim svjetskim jezicima, pa osim hrvatskog i engleskog, tu možete pronaći važne informacije na njemačkom, talijanskom, ruskom, nizozemskom i francuskom jeziku.

Kulturne i povijesne znamenitosti ovoga grada nešto su što vrijedi obići u svakom slučaju i uvijek je dostupno. Ono što je vizualno najupečatljivije je crkva Svete Eufemije koja dominira gradom i čiji kip na zvoniku vidljiv iz bilo kojeg dijela Rovinja, te se okreće u smjeru vjetrova. Naravno, osim ove crkve vrlo je upečatljiva kompletna starogradska jezgra kao cjelina. U prošlosti je Rovinj bio otočić koji je tek u kasnom srednjem vijeku spojen s kopnom nasipom, tako da se, kad je došlo do ekspanzije broja stanovnika, grad širio uvis. Nije se moglo graditi van zidina, pa se nadograđivalo na postojeće građevine koje stoga danas daju poseban šarm, s uskim uličicama i visokim kućama. Ostale znamenitosti, kao i priče iz rovinjske prošlosti i sadašnjosti, otkrit će vam ljubazni i uslužni turistički vodiči.