Sveobuhvatan vodič za putovanje u Rovinj u Hrvatskoj

Većina istarskog poluotoka nalazi se u naše doba u Republici Hrvatskoj, a mali dio u Italiji i Sloveniji. Hrvatska je podijeljena na jedinice područne ili regionalne samouprave zvane županijama, pa je hrvatski dio Istre ustrojen unutar Istarske županije. Administrativno središte joj je grad Pazin, koji je jedan od 10 gradova i 31 općine.

Najrazvijeniji dio Istre zasigurno je njezina zapadna obala koja je zbog blage klime, zaštićenosti od jakih vjetrova, te dobre prometne pozicije još u davnoj povijesti bila u području interesa različitih političkih sila, od staroga Rima, Bizanta, Venecije, preko Habsburškog Carstva, Italije, socijalističke Jugoslavije, pa do Republike Hrvatske u skorije vrijeme. Atraktivne i nadaleko poznate destinacije na ovoj obali su Umag, Poreč i dakako Rovinj, kao i niz manjih i vrlo ljupkih mjesta koja gravitiraju ovim gradovima.

Osim prirode koja oduzima dah, rekreativnih i zabavnih sadržaja, gastronomskih mogućnosti u velikom broju restorana i konoba, Rovinj ima i veliki broj znamenitosti koje ne smijete zaobići. To su kao prvo starogradska jezgra koja je zadržala stari šarm jer su gradske strukture pravovremeno zaključile da ne treba pokleknuti pritiscima koje je masovni turizam nalagao, kao što je betonizacija, neplansko širenje i kratkoročni boljitak. U starome gradu Rovinju primijetit ćete uske, visoke i zbijene kuće i preslatke trgove. Velika naseljenost u srednjem vijeku nalagala je širenje Rovinja u visinu, te nadograđivanje prostorija s dimnjakom na postojeće građevine, pa danas te zgrade imaju veliki broj dimnjaka koji čine posebnu atrakciju. Same gradske zidine i vrata su atrakcija za sebe. Izvan zidina smješten je Balbijev luk izgrađen u 17. stoljeću na mjestu nekadašnjih glavnih gradskih vrata. Gradska ura je nekadašnji toranj originalno izgrađen u 12. stoljeću. Zasigurno najveća zanimljivost je crkva sv. Eufemije, zaštitnice grada, koja se izdiže na vrhu gradskog brežuljka i sa svojim kipom na vrhu zvonika stoljećima pomorcima služi kao vjetrokaz. Otići u Rovinj znači popeti se do ove crkve i uživati u veličanstvenom pogledu predivne panorame.