Što se sve događa u Rovinju u Hrvatskoj

 

Ровинь,_ХорватияU hrvatskom gradu Rovinju naići ćete na cijeli niz zanimljivih događaja tijekom cijele godine. Iako su ljetni mjeseci vrhunac sezone, kada svakodnevno možete naići na svakojake zanimljivosti, Rovinj vrijedi posjetiti i u svako drugo doba godine.

Rovinj svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi mnogobrojne zabavne, sportske, kulturne, umjetničke, enogastronomske i mnoge druge manifestacije. Neke od njih imaju dugogodišnju tradiciju, a poneke su u Rovinju samo jednokratno čime dakako ne gube na atraktivnosti.

Krenimo s najvažnijim događajima tijekom godine u Rovinju. Organizatori isprate svaku Staru i dočekaju svaku Novu godinu vrlo kreativno. Tematski povezan niz događaja pod zajedničkim nazivom Uskrs u Rovinju iz godine u godinu pun je pogodak jer oživljava proljetnim suncem okupane ulice svoga grada, te na njih mami ne samo lokalno stanovništvo, nego i brojne goste koji uskrsne praznike odluče proslaviti u ovome hrvatskom gradu. Popolana je naziv sportske manifestacije koja se proteže kroz nekoliko dana svakoga travnja, te osim sportaša okuplja sve ostale zaljubljenike u rekreaciju, gastronomiju i sve željne dobre zabave, a ima uz sve nabrojeno i obilježja humanitarne akcije. Nakon Popolane slijedi festival gastronomije nazvan “Putovima rovinjskih delicija” u sklopu kojeg se nudi sezonska hrana iz priobalne i unutrašnje Istre, ili, kako se u posljednje vrijeme naziva, Plave i Zelene Istre. Rovinj Photo Days festival je koji nagrađuje najbolje fotografe iz Hrvatske i svijeta. Vintage Festival Dolce Vita Rovinj pretvara u retro grad. Atraktivne plesne radionice i nastupi odvijaju se tijekom Croatian Salsa Festivala. Valja posebno istaknuti izuzetno cijenjenu umjetničku izložbu Grisia koja se održava u kolovozu u istoimenoj rovinjskoj ulici i koja ima dugogodišnju tradiciju. Naglasimo da je rujanski Weekend Media Festival izuzetno posjećen regionalni festival komunikacija.

Uz posebno istaknute događaje, kroz cijelu godinu protežu se i drugi i višemjesečni događaji, poput Malog sajma starina, nastupa glazbenika različitih žanrova, likovne kolonije, Festivala barokne glazbe, Rovinj Jazz Festivala, ciklusa edukativnih koncerata Glazbeni poučak… Iz svega ponuđenog trebate samo izabrati ono što vas najviše privlači i odgovara vašem senzibilitetu, te se povesti za svojim interesima.