Restoran Monte ima Michelinovu zvjezdicu

Hrvatskim medijskim prostorom nedavno je odjeknula važna vijest iz područja gastronomije: prvi hrvatski restoran s prestižnom Michelinovom zvjezdicom rovinjski je Monte. Gastronomski vodič Michelin izlazi još od 1900. godine. U početku je bio namijenjen kao vodič za vozače koji se dijelio besplatno i sadržavao karte i informacije o mjestima gdje pronaći automehaničarske radionice, benzinske crpke ili smještajne kapacitete. Od 1926. daje zvjezdice najboljim restoranima i najboljim kuharima. Do današnjih dana postao je vodeći, a moglo bi se reći i najbolji svjetski vodič kroz restorane.
Michelinov vodič ažurira se svake godine, njegova nagrada vrlo je rijetka, a kriteriji su strogi i nestandardizirani. Njihovi inspektori u tajnosti obilaze restorane za koje procijene da imaju potencijala. Ukoliko ono što su pojeli smatraju dobrim, ponovno će doći, i ovoga puta anonimno. Potom se vijeća i odlučuje hoće li ciljani restoran dobiti zvjezdicu ili neće. Na obilazak Michelinovih inspektora može se i pozvati elektroničkom poštom; to mogu učiniti i vlasnici restorana i zadovoljni korisnici.

Restoran Monte u Rovinju tako se okitio Michelinovom zvijezdom postavši ujedno prvi toga tipa u Hrvatskoj. Osim toga, isti je vodič preporučio još 33 hrvatska restorana, i to većinom iz Istre, ali i velik broj iz Zagreba i Dubrovnika.

Vlasnici restorana Monte su Danijel i Tjitske Đekić, bračni par koji je i do sada bio u tijeku s modernim kulinarskim trendovima u svijetu te naglašavaju da, osim upornosti, težnje savršenstvu i velikoga truda, važan segment predstavlja ljubav prema ovome poslu.

Sređenost restorana, ljubaznost osoblja, način serviranja, nešto su što je većini posjetitelja važno. Začudo, ove kategorije ne ulaze u Michelinovu ocjenu, već samo servirana hrana. Standardiziranje se izbjegava kako drugi restorani ne bi previše kopirali, ali ipak postoje osnovna mjerila procjene. Načela poput kreativnosti, kvalitete sastojaka i održavanja kontinuiteta u kvaliteti, pripreme hrane i njezina kombiniranja s raznim začinima te cjenovne pristupačnosti, ono su što pojedine restorane izdvaja od mnoštva.