Prvi posjet nekoj zemlji

Vaš godišnji odmor sve je bliži, obavili ste sve na vrijeme, odabrali odredište, rezervirali prijevoz i smještaj, konzultirali internetske portale i virtualne putničke zajednice, razgovarali s prijateljima koji su to odredište već posjetili i naoružali se svim relevantnim informacijama.

No prilikom prvog posjeta nekoj zemlji uvijek je važno imati na umu nekoliko osnovnih stvari. Pripazite na zakonske regulative jer mogu biti različite od onih u vašoj zemlji. Često se ponavlja da nepoznavanje određenog zakona ne oslobađa osobu od obveze pridržavanja toga zakona i posljedica nepridržavanja. Može biti riječ o bezazlenoj stvari poput regulative o obvezi cjelodnevnog upaljenog kratkog svjetla u vozilu koje prometuje, o nemogućnosti korištenja stranih valuta, ali i o nečemu puno ozbiljnijem kao što je primjerice zabrana konzumiranja alkoholnih pića u nekim zemljama ili jako stroga kažnjavanja prijestupa koji se u vašoj zemlji ne smatraju velikima. Raspitajte se o viznom režimu kako ne biste prekasno predali dokumentaciju pa da ne uspijete uskladiti dozvole s planiranim datumima posjeta. Običaji mjesta koje posjećujete ponekad su vrlo specifični, pa ih vrijedi pravovremeno proučiti kako se ne biste našli u neugodnoj situaciji ili kako vas se ne bi optužilo za nedostatak poštovanja.

Gastronomske zanimljivosti destinacije u koju planirate otići često znaju biti jedan od najvažnijih sastavnica posjeta, ali oni malo konzervativniji u izboru jela nerijetko se mogu iznenaditi onim što će ih dočekati na tanjuru. Ne samo to, tu su i začini koji se u određenim nacionalnim kuhinjama koriste i na koji je lokalno stanovništvo naučeno, dok se nespremnim želucima takva jela mogu učiniti preintenzivnima. Stoga nije naodmet proučiti jelovnik prije naručivanja jela i naglasiti konobaru ukoliko ste preosjetljivi ili alergični na neke sastojke.

Kada odlazite u stranu zemlju po prvi puta, proučite i koje opasnosti vrebaju iz prirode, bilo to mala “smetala” komarci koji u nekim krajevima prenose zarazne bolesti ili opasne i otrovne biljne i životinjske vrste. Kontaktirajte epidemiološki zavod svojega mjesta stanovanja i upoznajte ih s činjenicom da putujete na određena mjesta, pogotovo egzotična mjesta u nedovoljno razvijenim zemljama, te se posavjetujte s njima je li potrebno poduzeti određene mjere poput cijepljenja ili uzimanja profilakse.