Korištenje turističkih aranžmana u cilju smanjenja troškova putovanja

Već je dulje vrijeme ustaljena praksa u turizmu korištenje turističkih paket aranžmana koji sadrže ponudu kombinacije više usluga u jednom, a ovu praksu obavljaju gospodarski subjekti zvani turoperatori. Na taj se način smanjuju troškovi koji bi, kada bi se kao svaka usluga koristila zasebno, iznosili znatno više. Usluge paket aranžmana obvezno moraju sadržavati smještaj i prijevoz, a ugostiteljske i druge turističke usluge, poput iznajmljivanja sportske opreme i slično, čine ove paket aranžmane privlačnima krajnjem potrošaču. Za paket aranžman osnovno je obilježje cjelovitost, a za njega se plaća ukupna paušalna cijena koja redovno u konačnici košta znatno manje. Inače na cijenu paket aranžmana utječu elementi poput ponude, potražnje, konkurencije i ugleda turističkog proizvoda ili subjekta koji ove aranžmane nudi.

Uloga turoperatora prilikom formiranja i plasiranja ovih paketa sastoji se od njihovog osmišljanja, plasmana na tržište putem oglašavanja, njihove prodaje, koordiniranja pružatelja i primatelja usluge, te zaštite potrošačkih prava. Ima različitih vrsta turoperatora. Jedni se fokusiraju na određena odredišta, drugi pak na određene dobne skupine, a treći na određene aktivnosti, a među njima opet postoje oni koji ciljaju na domaće i oni koji ciljaju na strano tržište.

Prednosti kupnje ovakvoga aranžmana sastoje se u tome da su troškovi manji, već unaprijed formirani i poznati; organizacijom se bave profesionalni osposobljeni turistički djelatnici te se na taj način rješavate stresa koji biste si prouzročili da se sami prihvatite ovakvoga posla; aranžmani su raznovrsni i velika je mogućnost izbora upravo onoga koji bi odgovarao vašem senzibilitetu; organizirane grupe ljudi pod vodstvom jakih turoperatora puno su zaštićenije od eventualnih neočekivanih situacija na koje možete naići na putovanju – to mogu biti neke prirodne nepogode, štrajkovi ili jednostavno neplanirane neugodne situacije.

Zaključno, svi organizatori turističkih aranžmana nude zakonski obvezna jamstva osiguranja radi isplate novčane naknade putniku u slučaju izostanka dogovorene usluge ili u slučaju nenadanih troškova povratka putnika kući kada je organizator za to iz bilo kojeg razloga financijski onemogućen.