Godišnji odmor u Rovinju u Hrvatskoj

Rovinj krase brojni epiteti koje su mu priskrbili oni koji su imali priliku u njemu boraviti ili živjeti. Jedni ga nazivaju biserom Jadranskoga mora, drugi kažu da će mu se posjetitelji zbog neodoljivosti uvijek željeti vratiti, treći pak da je jedan od najljepših gradova jadranske obale.

Nedvojbeno je da je Rovinj izuzetno atraktivna lokacija za godišnji odmor, što potvrđuje ne samo statistika o velikom broju noćenja unutar i izvan sezone, već i brojna svjedočanstva posjetitelja i stručnjaka za turizam i putovanja. Uvrštavanje u popis 225 nevjerojatnih mjesta na svijetu u sklopu knjige “Odredišta života” u izdanju National Geographica samo je jedno od priznanja koje Rovinj iznova sa svih strana dobiva.

Turistička zajednica grada Rovinja promovira ga kao romantično mjesto za parove, te mjesto prikladno za obiteljski odmor. Rovinj je zbog velike mogućnosti izbora smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata i zabavnih sadržaja, doista dobar izbor za godišnji odmor. Ljubitelji raznovrsnih aktivnosti ovdje će naći ono što ih zanima. Ukoliko ste zaljubljenici u umjetnost, ima li boljeg mjesta od ovog pitoresknog gradića koji obiluje galerijama i muzejima? Ako volite hodati kroz stara mjesta i zamišljati kako su živjela u prošlosti, prođite kroz krasno očuvana gradska vrata u stari dio Rovinja omeđen bedemima i razgledajte povijesne znamenitosti grada. Za one sportskoga duha tu je niz mogućnosti – biciklizam, tenis, slobodno penjanje, ronjenje, jedrenje, ribolov, jahanje. Brojne uređene gradske plaže koje zapljuskuje more vrhunske čistoće većinom su stjenovite i šljunčane, a pogodne su za raznovrsne aktivnosti.

Rovinjski arhipelag sastoji se od 14 otočića i 6 hridi, od kojih su Crveni otok ili sv. Andrija i otok sv. Katarina izuzetno atraktivni zbog intervencija koje su na njima izveli njihovi prijašnji vlasnici (danas su u vlasništvu grada Rovinja). Park šuma Zlatni rt stanište je tisuću biljnih vrsta, što autohtonih, što uvezenih, a zajedno čine skladnu cjelinu koja pruža ugodan hlad za vrućih ljetnih dana.

Svatko bi barem jednom u životu trebao provesti svoj godišnji odmor u Rovinju i prepustiti se njegovim čarima.