Budućnost je u online rezerviranju smještaja

Podaci velikih turističkih internetskih portala pokazuju da u posljednjih nekoliko godina gotovo svako planiranje turističkog putovanja kreće od proučavanja na Internetu. Moderni turist je tehnološki izuzetno sofisticiran i vrlo spretno i vješto prati najnovije trendove. Zadatak pružatelja smještaja, ako već nisu, jest da uđu u 21. stoljeće i postupno odbace suvišne i staromodne metode rezervacije smještaja, uz zadržavanje dobrih poslovnih običaja nenametljivosti, ljubaznosti i gostoprimstva.

Online rezerviranje smještaja pruža brojne prednosti iznajmljivačima i gostima, a neke od njih su brza uplata i isplata, optimalan broj rezervacija, mogućnost rezerviranja u bilo koje doba dana bez obzira na radno vrijeme, preklapanje dvaju istovremenih rezervacija postaje nemoguće jer booking sustavi to ne dozvoljavaju, povratne informacije su gotovo neposredno nakon upita. Zbog navedenog, kao i zbog brzine i komocije vlastitoga doma, online rezerviranje smještaja je vrlo popularno među turistima.

Do nedavno je nepovjerenje prema plaćanju putem Interneta bilo jako izraženo kod velikog broja ljudi, ali u posljednje vrijeme to se nepovjerenje ublažilo, ako ne baš sasvim iščezlo. U cijelom moru različitih agencija i stranica koje nude rezervacije smještaja, ponekad se teško snaći i naći onu od povjerenja. Tu na snagu stupaju internetske recenzije drugih korisnika, kao i logotipi renomiranih i priznatih turističkih organizacija koje garantiraju kvalitetu stranice na kojoj se nalazite.

Kad god su u pitanju godišnji odmori, vrijedi pravilo da ćete uvijek jeftinije proći ako rezervirate sasvim rano ili u posljednji tren (popularno ove dvije pojave imaju nazive first minute i last minute ponude). Druga opcija može biti malo problematična zbog rizika da ostanete bez željenog smještaja u vrijeme kada vam odgovara.

Na kraju, jako je važno prilikom rezervacije smještaja pročitati uvjete korištenja kako bi se kasnije izbjegle nepotrebne komplikacije, te čuvati sve korespondencije i dokumente jer predstavljaju bitne informacije koje će vam možda uskoro zatrebati, kao i e-mail koji potvrđuje rezervaciju jer predstavlja ugovornu obvezu između pružatelja i primatelja usluge.